Harsen

Wat is harsen?

Harsen (ook wel: waxen) is een manier van ontharen. De methode is effectief want de hele haar wordt op deze manier verwijderd, dus ook het deel onder het huidoppervlak. Het haarzakje zelf blijft wel achter, dus uiteindelijk groeit de haar wel weer terug. Harsen is geschikt voor het tijdelijk ontharen van zowel grote als kleine huidoppervlakten. Waxen word op een professionele manier uitgevoerd door een van onze specialisten.

Hoe wordt harsen uitgevoerd?

Er zijn twee manieren om te harsen: met koude hars en met warme hars. De methode met warme hars is het meest effectief.

  • de hars wordt verwarmd tot het punt dat het net gesmolten is
  • met een spateltje wordt de hars aangebracht op de huid
  • een lapje papier wordt op de warme was gelegd
  • de hars koelt af
  • de hard geworden laag hars wordt van de huid afgetrokken

Hoe lang blijven de haren weg?

De waxing-methode zorgt voor een tijdelijke ontharing, waarbij de haren gemiddeld 3-4 weken wegblijven. Aangenomen wordt dat het herhaaldelijk harsen van de haren uiteindelijk leidt tot minder haargroei omdat de haarzakjes uiteindelijk beschadigd raken, waardoor de haren minder snel teruggroeien.

Wat is het haar?

De huid van de mens is van top tot teen bedekt met haren, met uitzondering van de handpalmen en voetzolen. Bij de mens is er geen sprake van een gelijkmatige verdeling van de haargroei zoals bij de meeste zoogdieren. Bij de mens zijn de dikkere en zichtbare haren vooral aanwezig op het hoofd, in het gezicht (bij mannen), in de oksels en in de schaamstreek. De haargroei van de mens is afhankelijk van leeftijd, erfelijkheid, ras en hormonale factoren. Haren worden aangemaakt in de haarzakjes (haarfollikels). Het aantal haarfollikels op de hoofdhuid ligt rond de 100.000. Dit is voor elk individu anders en genetisch bepaald. Zo hebben bijvoorbeeld blonde mensen meer haarzakjes op de hoofdhuid dan mensen met rossige of zwarte haren.

harsen

De haargroeicyclus

  • Groeifase (anagene fase)
  • Overgangsfase (katagene fase)
  • Rustfase (telogene fase)

Bij de mens loopt deze fasen door elkaar: er is een evenwicht tussen het aantal haren dat in de groeifase is en dat in de rustfase terecht komt. De haardichtheid blijft bij de mens dus (vrijwel) constant.
De groeifase van het hoofdhaar duurt gemiddeld 3 jaar. Bij vrouwen duurt de groeifase van elke hoofdhaar langer dan bij mannen. In de loop van het laatste groei-jaar neemt de celdeling langzaam af en wordt de basis van de haar steeds dunner. Dan breekt de overgangsfase aan waarin de groei volledig stopt en de haar minder stevig in het haarzakje verankerd zit. In de rustfase die daarop volgt zal de haar uitvallen. Na enkele maanden komt het haarzakje weer tot ontwikkeling en wordt een nieuwe haar geproduceerd.

Doet harsen pijn?

Iedereen ervaart pijn op een andere manier. Sommige mensen zullen tijdens het harsen nauwelijks iets voelen. Voor de meeste mensen is harsen – zelfs op gevoelige delen – goed te verdragen.

Kan iedereen zich laten harsen?

Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken kunnen beter niet de huid harsen. Vooral het gebruik van retinoiden zoals isotretinoine (geneesmiddel tegen acne), acitretine en vitamine A zuur is een reden om de huid niet te ontharen via de hars-methode.

Voorbereiding en Nazorg

Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken kunnen beter niet de huid harsen. Vooral het gebruik van retinoiden zoals isotretinoine (geneesmiddel tegen acne), acitretine en vitamine A zuur is een reden om de huid niet te ontharen via de hars-methode.

harsen-02

error: Content is protected !!