Schimmel- / Kalknagel

Wat is een schimmelnagel of kalknagel?

Een kalknagel is een nagel die is aangetast door een schimmelinfectie. Ook bekend als schimmelnagel. Kalknagels verkleuren, worden dikker en bros en zijn in sommige gevallen hinderlijk bij dagelijkse activiteiten. Een aandoening die vaak voorkomt.

Het gaat om schimmels die ook voetschimmel kunnen veroorzaken. Schimmelnagels ontsieren je handen en voeten, hoe goed je die ook verzorgt. Onbehandelde schimmelnagels of kalknagels kunnen na verloop van tijd geelwit of zelfs geelbruin van kleur worden. De nagel is vaak ook in sterke mate verdikt. De nagel kan loslaten van de onderlaag en afvallen. Er groeit vervolgens een nieuwe nagel uit ,die echter op zijn beurt ook geïnfecteerd zal zijn met de schimmel.

kalknagels-2

De kans op een schimmelnagelinfectie is groter als je nagels beschadigd zijn door bijvoorbeeld te nauwe schoenen, het verkeerd afknippen van je nagels of door sport. schimmels zijn bij iedereen op de huid aanwezig, het is zeker niet gezegd dat ook iedereen schimmelnagels krijgt. Ook is het zo dat de een er gevoeliger voor is dan de ander. Het hebben van een slechte gezondheid en een verminderde afweer, of bepaalde gezondheidsproblemen, zoals bloedsomloopproblemen als gevolg van suikerziekte, maken je vatbaarder voor het krijgen van een schimmelnagel.

Verder is het zo dat schimmels goed gedijen in vochtige en warme omstandigheden. Deze geven de schimmels de kans zich in de huid en nagels te nestelen, vooral als er een regelmatige beschadiging aan de nagel of huid. Ook het dragen van schoenen die zweetvoeten veroorzaken, vormen een ideale omgeving voor schimmels.

 • Een schimmelinfectie aan de voeten. (opgelopen tijdens het sporten, zwemmen of in de sauna)
 • Een warm en vochtig klimaat.
 • Een beschadiging van de nagel.
 • Slechte doorbloeding van de voeten.
 • Lage weerstand door verkoudheid of griep.
 • Suikerziekte.
 • Slechte voethygiëne.

Knip de nagel zo kort mogelijk. Indien de nagel erg dik geworden is, deze zo veel mogelijk afvijlen. Laat dit desnoods door één van onze pedicure specialiste voorbehandelen.
genesis-for-toe-nails-by-la-nouvelle-medical-spa4

Een schimmelnagelinfectie is een vervelende en hardnekkige aandoening. Dit komt doordat de schimmel aan de onderkant van de nagel zit.
Het nagelbed van de schimmelnagel wordt doormiddel van een laser verhit, waardoor de schimmel wordt vernietigd. Er zijn geen neveneffecten bekend van deze behandeling.

Er zijn gemiddeld 3 tot 4 behandelingen nodig, met een interval van circa 4 tot 6 weken. Belangrijk is dat de nagel een normale nageldikte heeft. Eventueel zou de nagel voor behandeld moeten worden door een pedicure. De behandeling kan (licht) gevoelig zijn, maar is dragelijk.

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u na de behandeling een nieuwe schimmelinfectie voorkomt. Houdt u zich daarom aan de volgende leefregels tot u weer gezonde nagels heeft.

 • Knip één keer per week uw nagels kort en maak deze zo nodig glad met een vijl. Verwijder ‘dode’ huid rondom uw nagels met een nagelborstel.
 • Wissel regelmatig van schoenpaar.
 • Was uw sokken op 60º C.
 • Zorg voor een goede hygiëne van uw voeten.
 • Na het dragen van schoenen om deze direct in te spuiten met een desinfectie (wel in een warme schoen want daar groeien bacteriën)
 • Een lokaal aan te brengen azijn
 • 1x per week je voeten / handen te laten weken in een biotex badje om de nagel te verzachten

Als de volgende punten goed nageleefd worden kan het 9 tot 12 maanden duren voordat de schimmel eruit gegroeid is en er een gezonde nagel ontstaat.

Na de behandeling wordt u geadviseerd een antischimmel crème erbij te gebruiken om herinfectie te voorkomen.

Sinds een aantal jaren kun je schimmelnagels laten behandelen met behulp van een laser. Deze behandelmethode is van Amerikaanse origine. Het is een pijnloze behandeling. In de weken en maanden na de behandeling zal je nagel gaan uitgroeien tot een gezonde nagel. Bedenk wel dat het zo’n 9 tot 12 maanden duurt om een volledig nieuwe nagel te krijgen. Teennagels groeien immers met een snelheid van ongeveer een millimeter per maand. Maar na 8 tot 10 weken zie je vaak al de eerste gezonde verschijnselen. Voordat de behandeling van start gaat, is het van belang dat je zoveel mogelijk van de aangetaste nagel verwijderd. Breng de nagel terug tot een minimale lengte en vijl het oppervlak van de nagel zo veel mogelijk af (dit kan je eventueel door een pedicure laten doen). Tijdens de behandeling doodt het laserlicht de schimmel doordat het door de nagel dringt, zonder dat het echter effect heeft op de ontwikkeling van de nagel. De laserbehandeling tast de nagel, het nagelbed, nagelwand en de omgeving van de nagel in het geheel niet aan. Hoe je ook je best doet, het is altijd mogelijk een herinfectie te krijgen. Dit komt doordat de schimmel overal voorkomt, vooral in (openbare) douches en (sport) kleedkamers.

Schimmels voelen zich uiterst senang op warme en vochtige plekken. Je geeft deze lastpakken dus minder kans als je je voeten zeepvrij en goed droog houdt (vooral tussen je tenen!), badslippers draagt in openbare wasgelegenheden of sportruimtes en geen synthetische sokken of pantykousjes aantrekt. Houd je nagels kort en draag geen knellende, maar juist goed passende en ventilerende schoenen. Verder is het zo dat je al je schoenen het beste aan de binnenkant kunt behandelen met een schimmeldodend middel om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en op deze manier een herinfectie veroorzaken. Trek dagelijks andere schoenen aan. Schoenen hebben namelijk een dag nodig om het vocht van transpirerende voeten kwijt te raken.

Nog vragen? We hebben de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet. Mocht er toch nog iets niet duidelijk zijn, kunt natuurlijk altijd bellen of mailen.

error: Content is protected !!