Pigmentvlekken

Effectieve pigment behandeling

Pigmentvlekken en ouderdomsvlekken kunnen á la minuut worden verwijderd met de YAG-Laser. Het is een korte behandeling. De vlekken worden binnen 14 dagen door uw eigen huid afgestoten.

Pigmentvlekken, wat zijn dat?

pigmentvlekken-handPigmentvlekken zijn de onregelmatige, bruine vlekken die bij veel mensen op de huid voorkomen, en dan met name op de rug van de handen en in het gezicht. Andere namen hiervoor zijn ouderdomsvlekken, levervlekken, zonnevlekken. In medische wereld worden deze vlekken lentigo genoemd. Deze vlekken ontstaan voornamelijk daar waar de huid veel in de zon komt. Daarom hebben de meeste mensen vanaf de middelbare leeftijd er wel een paar: hoe ouder iemand is, des te meer zon er op de huid is geweest. Daarnaast speelt de afnemende hormonale activiteit een rol.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

pigmentvlek-decolleteZonlicht
Pigment (melanine) in de huid wordt gevormd door pigmentvormende cellen (melanocyten). Dit gebeurt om de huid tegen de UV-stralen van de zon te beschermen. Hoe langer de huid wordt blootgesteld aan de zon des te meer pigment er wordt gevormd. Dit geeft de huid de gebruinde tint die veel mensen zo graag willen hebben. Het bruinen van de huid is dus een reactie van de huid om zich te beschermen tegen UV-stralen. Als de huid erg veel in de zon komt kunnen de pigmentvormende cellen een overreactie geven: er wordt dan teveel pigment aangemaakt dat bovendien ongelijkmatig wordt verdeeld. Er ontstaan ophopingen van pigment (hyperpigmentatie) die te zien zijn als donkere vlekken: pigmentvlekken. Vooral UV A stralen zijn hier de oorzaak hiervan.

pigmentvlek-bovenlipZwangerschapsmasker
Onder invloed van hormoonschommelingen kunnen zwangere vrouwen te maken krijgen met overmatige pigmentvorming. Bij blanke vrouwen ontstaan er dan donkere vlekken in het gezicht, soms in de nek. Dit wordt zwangerschapsmasker (melasma, chloasma) genoemd. Bij vrouwen met een donkere huid zijn de vlekken eerder iets lichter van kleur dan de huid eromheen. Na de bevalling verdwijnen deze vlekken meestal weer langzamerhand. Ze kunnen geen kwaad, maar als een vrouw dit tijdens een zwangerschap had heeft ze meer kans dat ze er bij een volgende zwangerschap opnieuw mee te maken krijgt, en ook bij gebruik van de anticonceptiepil.

pigmentvlek-gezichtAndere oorzaken van pigmentvlekken
Wat minder bekend is, is dat pigmentvlekken ook kunnen ontstaan door verwondingen zoals schrammen. Ook allergische reacties en infecties van de huid kunnen overmatige pigmentvorming veroorzaken. Daarnaast kan het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten leiden tot irritatie en pigmentvlekken, net als het gebruik van medicijnen. De combinatie parfum en zonlicht kan ook pigmentvlekken veroorzaken, door een reactie van bepaalde bestanddelen in het parfum met de UV-stralen.

Een pigmentvlek die verandert, niet meer gelijkmatig van kleur is, bloedt, jeukt of andere klachten geeft kan kwaadaardig zijn. Ga in dat geval naar de huisarts om ernaar te laten kijken.

Hoe kunnen pigmentvlekken worden voorkomen?

De een heeft meer aanleg voor de vorming van pigmentvlekken dan de ander, dat is niet te veranderen. De belangrijkste factor bij het ontstaan van pigmentvlekken is blootstelling aan zonlicht. Daarom:

  • Bescherm de huid tegen UV straling door een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken. Niet alleen in de zomer is dit nodig, het hele jaar door moet de huid die blootgesteld wordt aan daglicht goed beschermd worden met een goede crème, dus ook als het bewolkt is. Vergeet ook de handen niet; ook die zijn het grootste deel van het jaar direct of indirect blootgesteld aan zonlicht. Omdat vooral UV A stralen pigmentvlekken veroorzaken is een crème met een sterk UV A filter belangrijk.Draag een hoed of pet om het gezicht te beschermen tegen direct zonlicht.
  • Draag een hoed of pet om het gezicht te beschermen tegen direct zonlicht.
  • Ga niet of niet te vaak naar de zonnebank; de uren hierop tellen net zo hard mee als het gaat om blootstelling aan UV straling.
  • Wie een zwangerschapsmasker heeft kan de zon voorlopig maar het beste helemaal vermijden: de kwaal verergert bij blootstelling aan zonlicht. Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor voor het gezicht tot minstens drie maanden na de bevalling.
  • Wie wil zonnebaden en een parfum wil gebruiken kan deze het beste aanbrengen op plekjes waar zonlicht niet direct komt, zoals achter de oren of op het haar. Ga niet met sterk geparfumeerde huidverzorgingsproducten zonnen als de parfum die ze bevatten niet allergeenvrij zijn.
error: Content is protected !!