Botox

Botox of fillers, wat is het verschil?

Ze zijn razend populair onder BN’ers maar tegenwoordig ook voor ‘gewone’ mensen. Injectables halen is net zoals brood halen bij de bakker, zo gepiept. Zo’n behandeling is weinig ingrijpend en goed betaalbaar vergeleken met andere cosmetische ingrepen. Dat het zo populair is, is logisch aangezien ze zorgen voor een jonger en strakker gezicht. En dat willen we natuurlijk allemaal.

Welke soort bij Reina?

Heel veel mensen leven in de waan dat alles wat in je gezicht wordt gespoten, Botox heet. Dit is niet waar. Wat veel mensen niet weten is dat Botox slechts een merknaam is. De echte naam van het product is botulinetoxine. Bij Reina werken wij met Botox en Bocouture.

Botox maakt een spier slap waardoor je niet meer kan fronsen. Het is dus een spierverzwakker maar zorgt verder niet voor volume. De andere merken doen precies hetzelfde als Botox, dus het maakt niet uit welke je laat injecteren. Het is vooral de hoeveelheid die je laat injecteren, die bepaalt hoelang het effect duurt. Dit effect kan 3 tot 6 maanden duren.

Wanneer kies je voor botulinetoxine (Botox)?

Wil je iets laten doen aan je frons, je voorhoofd of kraaienpootjes? Dan kun je het best kiezen voor Botox. Omdat bij deze gebieden de spieren onder de huid, de oorzaak zijn van de ongewenste rimpels. Deze spieren wil je dus eigenlijk ‘uitzetten’.

Een filler is een vuller

Fillers hebben niet voor niets hun naam. Ze ‘vullen’ namelijk ingezakte delen van je gezicht, bijvoorbeeld onder je ogen. Hierdoor zie je er jeugdiger uit. Het verschil tussen Botox en fillers is dus dat Botox een spier ‘uitschakelt’, terwijl je met fillers juist volume toevoegt op bepaalde plaatsen.

Wanneer kies je voor fillers?

Fillers zijn populair bij het behandelen van bijvoorbeeld de lippen en wangen. Omdat je meestal volume wil toevoegen aan dit soort plekken. Vrouwen willen bijvoorbeeld vaak vollere lippen. Anders dan bij Botox, zijn er verschillende soorten fillers. Je hebt permanente fillers en tijdelijke fillers. Deze zijn werkzaam van 6 tot 18 maanden. De meest gebruikte fillers zijn de Hyaluronzuur fillers. Je hebt echter ook collageen stimulerende fillers.

Het verschil tussen deze twee is dat Hyaluronzuur fillers eigenlijk niets doen. Ze zitten in de huid en geven volume, maar ze stimuleren niet het weefsel. Collageenstimulerende fillers daarentegen, doen dit wel. Deze stimuleren de aanmaak van je eigen collageen wat dus ‘natuurlijker’ is. En dit vinden mensen vaak een prettig idee.

Dus… Botox of fillers?

Botox en fillers zijn dus allebei injectables, alleen gaan ze rimpels tegen op een andere manier. Het grootste verschil is dat fillers rimpels opvullen en Botox de rimpels juist glad trekt door de spieren eronder te verslappen. Botox zal je huid dus rust geven waardoor de rimpels die er waren, binnen een paar dagen verdwijnen. Fillers zijn het meest effectief bij diepe rimpels zoals de hangende huid rondom je ogen. Net zoals een slappe ballon die gevuld wordt met lucht, vullen fillers je huid waardoor het niet meer hangt.

De vele toepassingen van Botuline Toxine

Botox kan voor zeer diverse behandelingen gebruikt worden:

 • Als anti-rimpelmiddel
  Botuline Toxine (Botox) is vooral bekend vanwege deze toepassing.
 • Als spierverslapper bij onwillekeurige spierbewegingen en spasticiteit
  Botuline Toxine kan gebruikt worden om ziekteklachten, zoals een verhoogde spierspanning of onwillekeurige spierbewegingen te doen verminderen.
 • Als anti-zweetbehandeling
  Botuline Toxine kan succesvol worden toegepast bij mensen die lijden aan overmatig zweten.
 • Als anti-tandenknarsbehandeling
  Botuline Toxine wordt ook steeds meer toegepast als behandeling om de klachten die ontstaan door tandenknarsen te doen verminderen.
 • Als behandeling tegen migraine
  In de Verenigde Staten is Botuline Toxine recentelijk goedgekeurd als middel tegen migraine. Door enkele injecties kan de intensiteit en lengte van migraineaanvallen effectief verminderd worden.
 • Tegen roodheid (flushing) bij rosacea
  Roodheid die optreedt als gevolg van Rosacea kan worden verminderd met een Botox-behandeling. De Botuline Toxine zorgt ervoor dat de zenuwen die het signaal geven om de bloedstroom te vergroten in de huid worden geblokkeerd. Hierdoor worden de bloedvaatjes kleiner en de huid minder rood.
 • Als middel om de huid te liften
  In sommige gevallen kan Botuline Toxine gebruikt worden om de huid te liften. Bekende voorbeelden zijn de wenkbrauwlift met Botox en de behandeling van hangende mondhoeken.
 • Tegen een tandvleesglimlach, oftewel Gummy Smile
  Bij sommige mensen is erg veel tandvlees zichtbaar. Dit wordt ook wel een tandvleeslach of Gummy Smile genoemd. Wanneer je je stoort aan dit tandvlees dan kan een Botox-behandeling helpen. Met enkele injecties in de bovenlip kan ervoor gezorgd worden dat er minder tandvlees zichtbaar wordt.

Botox-behandeling tegen rimpels

De volgende rimpels kunnen goed met Botox worden behandeld:

 • Kraaienpootjes
  De rimpels naast de ogen, ook wel kraaienpootjes genoemd kunnen verzacht worden en soms zelfs geheel verwijderd worden met Botox.
 • Voorhoofdsrimpels
  Voorhoofdsrimpels zijn de horizontale lijnen op het voorhoofd. Deze kunnen een gezicht ouder laten lijken. Met enkele injecties in het voorhoofd kunnen de spieren die voor de horizontale lijnen zorgen worden verslapt.
 • Fronsrimpels
  De fronsrimpels zijn de verticale lijnen die zich tussen de wenkbrauwen bevinden. Deze lijnen kunnen het gezicht een boze of vermoeide uitdrukking geven. Met enkele injecties tussen de wenkbrauwen kunnen de fronsrimpels goed behandeld worden.
 • Bovenliplijnen
  De verticale rimpels op de bovenlip hebben diverse bijnamen. Zo worden ze wel ‘streepjescode’ of ‘rokerslijntjes’ genoemd. Dat laatste is geen toeval, deze rimpels ontstaan namelijk vaak bij rokers. Ook mensen die blaasinstrumenten bespelen hebben vaak meer last van bovenliplijnen. Vaak kunnen de lijntjes verzacht worden door met een paar injecties de mondkringspier te verslappen. Marionettelijnen Marionettelijnen zijn de rimpels die ontstaan onder de mondhoek. Vaak geven deze lijnen het gezicht een droevige of ouwelijke uitstraling. Wanneer deze lijnen ontstaan door een overactieve spier dan zijn ze goed behandelbaar met Botox.
 • ‘de Kalkoenhals’
  Bij het ouder worden verliest de huid in de hals volume, hierdoor ontstaan halsbanden. Dit wordt vaak weinig charmant ook wel een kalkoenhals genoemd. Met Botox kunnen de halsbanden vaak minder zichtbaar worden gemaakt.
 • ‘de Golfbalkin’
  Wanneer de spieren in de kin hyperactief zijn dan kunnen er putjes in de kin ontstaan. De overactieve spier kan met Botox injecties verslapt worden, waardoor de putjes verdwijnen.
 • ‘Bunny Lines’
  De Bunny Lines zijn de lijntjes die bij sommige mensen aan de zijkant van de neus zichtbaar zijn. De lijntjes kunnen ontstaan door een ongewenste overactiviteit van de spieren aan de zijkant van de neus. Mensen met Bunny Lines klagen vaak dat ze arrogant of afkeurend overkomen, terwijl dat niet de bedoeling is.

Resultaat

Voor cosmetische doeleinden is de werking merkbaar tussen 4-14  dagen. Het resultaat is echter niet blijvend. Botuline toxine werkt minimaal 3 maanden en vaak niet langer dan een half jaar. Voor een blijvend resultaat zijn daarom regelmatige herhaalbehandelingen nodig.

error: Content is protected !!